1/10
North presentation room. © Brendan Austin.
2/10
Overview from entry with Archives container (right).
3/10
Entry passage with Mitchell image. © Brendan Austin.
4/10
Archives with multi-presentation room beyond (left).
5/10
View from entry with Archives container (right).
6/10
Overview of open office area. © Brendan Austin.
7/10
Multi-presentation area looking northwest.
8/10
Multi-presentation room looking southwest.
9/10
Overview with responsive containers + entry split.
10/10
Mapped Views of Hudson River and surrounding.

JOAN MITCHELL FOUNDATION OFFICES

The Joan Mitchell Foundation, New York, NY

The Joan Mitchell Foundation (JMF) engaged R+L to design new office facilities that will inspire visitors, to actively engage the vibrant urban/riverfront view context, to provide warm/inviting, yet technologically advanced office work areas, to provide functional storage and support spaces, and to signify the Foundation’s continuing commitment to supporting artists
and scholars for the advancement for painting and sculpture. The project represents a unique opportunity to tease out of this new space, office and shared spaces that work together to signify the cultural mission of, and provide a comfortable and innovative home for JMF.

R+L torqued a single, program-housing, responsive container, and sliced it in two to create an entry passage for The Joan Mitchell Foundation offices. By densifying enclosed programs tight to the building core, R+L enabled the open office and conference spaces to fully engage the 270 degree urban/riverfront view.