1/12
South side entry way with trellis.
2/12
Exterior view from the northeast.
3/12
Semi-enclosed, shared quasi-atrium space with wood spiral stair.
4/12
Wood spiral stair and trellis sleeve.
5/12
Aerial view of site and context of freeway interchanges, abandon industrial developments, and the Willamette River.
6/12
Habitat stacking based on given footprint.
7/12
Shifting masses at each floor create outdoor terraces.
8/12
Perimeter loop stair cuts through individual dwelling mass to link exterior terraces.
9/12
Entire building is sleeved with a continuous diagonal trellis.
10/12
Each unit's living area features a uniquely oriented wall-to-wall, floor-to-ceiling viewing window that extends through the trellis sleeve.
11/12
Internal "street" entry and south facade.
12/12
Floor plans for the four units with shared circulation zones.

14 PARCELS HOUSING

14Parcels/Kevin Cavenaugh, Portland, OR

R+L teamed with Michael Etzel as one of 14 architects selected to design a multifamily habitat on a private, urban wooded parkland property tucked away within a tangle of highway infrastructure. A minor utopia is coalescing now with each parcel abutting the next, creating a tight knit community with a contemporary, sustainable, urban edge. R+L stacked four 25' x 42' units on our assigned corner lot situated at the entry to the complex. We shifted the volumes to create outdoor terraces, connected these shared spaces with a continuous stair that cuts through the mass of the building as it ascends up the building. The habitats, their terraces, and the stair are fully wrapped with a continuous diagonal trellis that provides shade in the summer and allows light in during the winter. Each unit has a living space with a wall-to-wall, floor-to-ceiling window that breaks the plane of the trellis sleeve to provide uninterrupted views to the wooded surrounds.

Developer Kevin Cavenaugh envisions an affordable place to live that values good design, with each habitat "pretending on the individual level to be architecture as normal; all the while it's an utterly extraordinary collection of designers and concepts working together to tap into, or break out of, the way we live. It wears the mask of a DIY development project, but it is a very real, non-hygienic exploration into the practice of architecture; and it has very real consequences."

Developed in collaboration with Michael Etzel, client/design liaison.

Project Designer: Benjamin Cadena
Design Team: Joseph Koon, Jordan Prosser.