1/13
The open fa├žade welcomes the public and foregrounds the interior lobby & slatted white oak mountain, making a new visual connection with the sidewalk and street.
2/13
The mountain set. A slatted white oak artifice unifies elevator, stairs, storage, balcony and ticketing counter into a single visual element.
3/13
Physical model of the mountain set - view from entry.
4/13
Physical model of the slatted white oak mountain. The artifice performs as a public set for the lobby, unifying elevator, stairs, storage, balcony and ticketing counter into a single visual element.
5/13
Panelization diagram of the mountain. A lightweight stage set for the public lobby, the assemblage of slatted white oak unifies elevator, stairs, storage, balcony and ticketing counter into a single visual element.
6/13
Deep chromosomal mullions each have a short (p) arm and a longer turned (q) arm. The varying degree of arm turns determine the perceived openess of the facade, which shifts with the movement of the observer.
7/13
The facade appears most open from a viewpoint perpindicular to it.
8/13
Mock-up of sill, jamb & mullions.
9/13
A previous extension occupied the same ground for most of the building's life until being demolished in the 1980s.
10/13
Masonry stem walls were added to the facade in the 1930s. The new lobby will occupy the space bracketed by these two walls.
11/13
Three mullion of the facade do not turn and reference three original windows above.
12/13
Line drawing of facade & mountain set beyond.
13/13
Physical model of facade & mountain set beyond.

CHOICIRCIATI CULTURAL CENTER EXPANSION

Choicirciati Cultural Center / NYCDDC, New York, NY

The Choicirciati Cultural Center Expansion project, with a modest 5' addition to the front of the buildling, doubles the size of and spatially opens the public lobby space for the three theater companies that comprise the CCC. R+L is removing existing barriers separating upper and lower theater access in a unified street floor lobby & facade that will accommodate a larger public and provide a new identity for the CCC.

Deep window mullions, set at the depth of existing masonry walls, each have a quasi-chromosomal short arm and long arm turned to varying degrees. The resulting fixed shutter-facade alters the perceived openess of the facade based on the movement of passersby and of visitors within. The facade frames a newly open interior space and slatted white oak mountain, a lightweight assembly that unifies elevator, stairs, storage, balcony and ticketing counter into a single visual element - a public set for the lobby.